Potrivit Agenției Naționale a Penitenciarelor (ANP), în prezent în România sunt aproximativ 30.000 de deținuți dintre care peste 25.000 au drept de vot. Dintre aceștia, 21.575 și-au exprimat intenția de a vota duminică. 92 de secții de votare au trimis urne mobile în cele 45 de penitenciare din țară.
La ora 8.45, cele două urne mobile erau deja instalate în sala de spectacole a penitenciarului Târgșor, iar în fața clădirii deținutele așteptau nerăbdătoare.
Multe deținute nu se lasă fotografiate de frică să nu fie recunoscute de membrii familiei care nu știu că sunt închise.
Comisiile pentru urnele mobile sunt așezate de o parte și de alta a sălii – în stânga sunt pentru deținutele care își execută pedepsele în regim deschis și semi-deschis, în dreapta – pentru cele în regim închis și de maximă siguranță.
În prezent, penitenciarul numără 693 deținute, dintre care 60 fără drept de vot. 480 au făcut cereri speciale pentru a vota, însă duminică patru au refuzat să pună ștampila pe buletinul de vot.
Primul tur de scrutin la Târgșor a durat în jur de cinci ore. Conducerea penitenciarului a dorit să îmbunătățească timpul de vot și a pus buletinul fiecărei deținute în plicuri pe camere și a repartizat câte doi angajați fiecărei comisii, care să ajute la identificarea persoanelor. În trei ore au votat 476 de persoane.
Înainte de a deveni penitenciar de femei, aici a fost o închisoare militara, iar în urmă cu 150 de ani la Târgșor s-a ridicat o mânăstire, transformată apoi în comandamentul unui depozit de arme.
“Este un eveniment important pentru ele și s-au pregătit”, spune Ioana Plugaru, purtător de cuvânt al penitenciarului, despre deținutele entuziaste, aranjate, purtând cele mai frumoase haine.
După ce ultima deținută introduce votul în urnă, cele doua comisii se împachetează rapid și în mai puțin de 5 minute părăsesc penitenciarul. În urma lor rămâne o curte goală.