“Sunt femeie și îmi apăr drepturile”

Vreo șase milioane de oameni au protestat ieri în Polonia din cauza unei legi care vrea să bage la închisoare femeile care avortează. În București s-a organizat un marş de solidaritate. Unii şi-au amintit, cu ocazia asta, de politica pro-natalistă din perioada lui Ceaușescu, când avorturile erau interzise şi când se estimează că în jur de 10 000 de femei au murit din cauza modalităților în care încercau să scape de sarcină.

p1040347
Lângă spitalul Colţea, mai multe femei s-au aşezat faţă-n faţă. Grupul din stânga a pornit spre cel din dreapta și le-a legat femeilor mâinile și ochii cu eșarfe negre. În aglomerația de oameni care își făceau loc spre gura de metrou, ele au rămas nemișcate și au tăcut câteva minute. Una dintre protestatare a ridicat portavocea: ”Acum, dezlegați-vă!”. Femeile şi-au încleştat degetele în jurul nodului şi au tras de el. “E greu!” a zis una dintre ele.

Era finalul unui performance de solidaritate cu femeile din Polonia.

Acolo, avortul este deja interzis, cu excepția cazurilor  în care sarcina este rezultatul unui viol, fetusul are malformații sau viața femeii este în pericol. Guvernul actual, condus de prim-ministra Beata Szydlo, membră a partidului național-conservator „Lege și Justiție”, a înaintat un proiect de lege care propune interzicerea totală a avortului. Guvernul actual a fost ales de mai puțin de 20% din populație — participarea la vot a fost foarte scăzută.

Legea anti-avort a scos mii de persoane în stradă, de două ori în ultima săptămână. Alte femei au refuzat să meargă la serviciu sau să muncească în gospodărie. Numărul protestatarelor a fost estimat la 6 milioane. Hainele negre au devenit un simbol al acestor proteste, preluat și în București.

Marşul a fost organizat de o poloneză care stă de doi ani în România. Karolina Memon are 38 de ani, părul blond deschis și e însărcinată în șapte luni. “Am organizat marşul de la București pentru că sunt foarte furioasă. Tu îţi dai seama că femeile nu vor mai avea curajul să meargă la poliţie dacă sunt violate, de frică să nu afle statul că sunt însărcinate? Aşa mai au o şansă să iasă din ţară ca să facă avort.”Ieri, la cinci după-amiaza, în jur de 60 de oameni s-au adunat și au pornit de la Piaţa Romană spre Piaţa Universităţii, într-un șir lung și negru.

Oamenii îmbrăcați în negru au mărşăluit în liniște pe trotuarele bulevardului Magheru, spre Piața Universității. O tipă la vreo 25 de ani a venit cu prietena ei din empatie față de femeile din familiile lor care au prins comunismul: ”Sunt aici pentru că mi-au povestit mama și bunica ce au pățit pe vremea lui Ceaușescu. La ce conducători avem, trebuie să fim mereu în gardă și să luptăm pentru drepturile noastre.”

p1040346

În drum spre Piața Universității, un tip la vreo treizeci de ani, cu pierce în nas și tatuaje pe brațe îmi spune că nu crede în proteste, dar a venit la marș pentru cauză: ”Există posibilitatea să se întâmple așa ceva și în România, poate nu prea curând, dar există. Avem deja un precedent.” Prietenul lui îl completează sec: “Mai puţin femeile rrome, ele vor avea drept la avort.”

În România, Coaliția pentru Familie a adunat trei milioane de semnături pentru definirea căsătoriei ca uniune exclusivă între femei și bărbați și pentru 50 de propuneri de politici privind familia. Două dintre ele prevăd anularea banilor publici alocați avortului și metodelor contraceptive și permiterea avortului în cazul minorelor numai cu acordul părinților.

În șapte state europene, femeile nu pot avorta. În țări ca Cipru, Andorra și Lichtenstein, legea avortului permite aceleași excepții ca actuala lege poloneză. În Malta și San Marino, femeile și doctorii fac pușcărie între 18 luni și patru ani dacă fac avort sau ajută la îndeplinirea lui. Irlanda îți dă voie să încalci legea peste hotare, pe banii tăi.

La finalul marșului, Karolina vorbeşte despre sarcina pe care a pierdut-o în urmă cu câţiva ani şi încheie: ”Femeile trebuie să se bucure de decizia de a fi mamă. Și cum pot ele să facă asta dacă politicienii și Biserica lucrează mână-n mână pentru a le face să accepte rolul ăsta cu forța?”

La Macaz, lumea s-a oprit să facă bannere şi să scrie cărţi poştale prim-ministrei poloneze. Când nu scriu sau desenează, femeile fac poze de grup şi se îmbrãţişeazã. Pe un perete stã agãţat un afiş mare cu un uter ale cãrui trompe aratã muie. Deasupra lui e un mesaj în englezã: “Ţineţi-vã cãrţile de rugãciuni departe de ovarele noastre”.

Fotografii și video: Valentina Nicolae

Rezident în Casa Jurnalistului

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *