Ce se întâmplă când un supermarket se bagă în educația copiilor? Când, pentru profit, creează un joc greșit?
În lupta eternă pentru un loc în lanțul trofic, aproape orice e permis. Dacă ești o felină de talie mare ce evită cu succes oamenii, lucrurile se pot aranja destul de bine pentru tine. Pentru un lanț de supermarketuri din Uniunea Europeană regulile sunt, însă, ceva mai stricte. Trebuie să ai tot timpul produse la raft, să fie ieftine și, de preferință, să nu fie expirate.
Cum să convingi omul, cel mai periculos prădător dintre toate, să cumpere de la tine? Mega Image, parte din grupul belgian Delhaize, a găsit soluția – un joc pentru cei mici, viitori clienți fideli.

ROARR! Eu sunt Leul Delhaize, regele supermarketurilor. Scot limba fiindcă mi-am prins coada în ușă la concept store-ul din Piața Gemeni.
Când eram mici, după o zi întreagă de alergat prin vara încinsă a cartierului, intram în atmosfera condiționată a primului supermarket din zonă, un Mega Image deschis prin ’95. Pe vremea aceea, oamenii obișnuiau să testeze înainte de a cumpăra, așa că magazinele erau adesea obligate să expună niște „mostre”. Ne furișam la raftul cu sprayuri și ne parfumam îndelung pe sub tricourile transpirate, până venea paznicul să ne gonească. Fugeam înapoi în lumina orbitoare să jucăm gropița pe surprize.
Pe atunci, marea noastră obesesie era guma Turbo. Colecționam surprize cu mașini, făceam schimb, pariam pe ele. La gropiță se făceau și se desfăceau averi de pachete cu surprize. Mă visam într-un TVR Convertible galben (surpriza nr. 2 din prima serie) și mă întrebam dacă are vreo legătură cu Televiziunea Română, unde lucra tata.
Acum cumperi niște produse, primești niște cartonașe. La început le arunci sau le lași prin bucătărie. Până le găsesc copiii și înnebunesc.
Cunoaște totul despre animăluțele tale preferate: informații interesante despre rasa lor, sfaturi utile pentru îngrijire, cu ce e bine să le hrănești și care sunt preferințele lor.Campania Grădinița de Animale
Studiile sociologice arată că influența celor mici în deciziile legate de cumpărăturile zilnice e mai mare decât a părinților. Ești nevoit să iei albumul (19 lei) ca să scapi de gura lor. Dar demența abia începe. E Grădinița de Animale și cartonașele trebuie colecționate până la ultimul! Observi că doar la anumite produse primești cartonașe, așa că începi să cumperi tot felul de lucruri care vor putrezi în debara. Tot mai lipsește ceva din cele 144 de cartonașe, iar puștoaica îți plânge. Ce e de făcut? Tot Mega Image are soluția salvatoare: Marele Schimb de Cartonașe pentru Micii Fermieri!
„Mai sunt și persoane cu suflet mare, nu toți cer cartonașe la schimb, ce să facem dacă nu am prea cumpărat produse…”O Mamă
Cu silueta groasă a Casei Poporului pe fundal, sub un cer amenințător, Parcul Izvor e plin de oameni îmbrăcați de ploaie. De la depărtare pare o mulțime furioasă surprinsă în timp ce face bișniță cu valută. Pe măsură ce te apropii, începi să distingi prin larma amețitoare o droaie de copii care trag ba de cartonașe, ba de niște animale triste așezate în cuști.
Caprele și iepurii nu par să aprecieze vocea lui Smiley. Doar o găină aleargă de colo-colo. În fața scenei improvizate, copiii aplaudă de pe umerii mămicilor.
Smiley zice doar „You Sexy…”, mămicile completează cu jind: „…Motherfuckeeer!”
La ce te gândești când auzi „Devon Rex” șoptit cu spaimă sacră de o fetiță de 9 ani? Noi ne-am gândit mai întâi la un dinozaur din cretacicul târziu, apoi la un rege medieval cu puteri de viață și de moarte asupra poporului său. Nu neapărat ceva metafizic, dar așa, un totem mitologic, obiectul unei dorințe aprinse, vreun semizeu. De fapt, e o pisică cheală cu numărul 50 auriu, o raritate printre cartonașele Mega Image, pare-se. Merită să te bați cu fetița din vecini pentru el.
Pentru a preîntâmpina violențele, unii au ajuns să-l comercializeze pe o sumă modică. Efectul pacificator al schimburilor financiare se poate observa unde nici nu te aștepți.
Mă opresc să văd cum are loc schimbul și un domn îmi șoptește la ureche: –Vreți 50 auriu? Am eu unul, 5 lei. –Păi nu sunt fără bani? –Domnișoară, e ceva rar. Aveți sau nu nevoie de piesă?

Regn, filum, clasă, cohortă, ordin, familie, gen, specie în capitalism
Cu vreo lună în urmă, fiecare Mega Image în care intram mă întâmpina la casă cu un text pe care nu cred că-l citeau nici casierele: „În cadrul campaniei promoționale Grădinița de Animale au intervenit câteva erori. Paginile cu Rozătoare și Reptile din album găzduiesc câteva animăluțe ce nu aparțin acestor categorii.” Say what?
„Astfel, în categoria Rozătoare s-au rătăcit Dihorul și Hermelina – două carnivore drăgălașe –, Ariciul – un insectivor îndrăgit – și Iepurele, ce face parte din ordinul Lagomorpha. În categoria Reptile au făcut o vizită două broscuțe și un triton – trei amfibieni respectabili. În tipărirea unor cartonașe cu pisicuțe și păsări, câteva animăluțe au fost confundate cu alte surate de-ale lor. Pisicuțele din rasa American Polydactyl, Bengaleza, Egyptian Mau, Himalayana și Toyger au fost asociate cu imagini ce nu corespund rasei lor. Pentru a nu rămâne singurele nedreptățite, două păsări li s-au alăturat: un cacadu și un vultur.
Îndemnăm părinții să continue colecționarea.”
În total 15 „animăluțe rătăcite”, doar 7 cartonașe corectate.
O doamnă către soțul ei: „Treci, mă, încoa, ce stai degeaba? Măcar ai grijă de copil, dacă nu cauți 77 albastru!”
Fondat în Charleroi, Belgia în 1867 de Jules Delhaize, Grupul Delhaize e prezent în 10 țări cu 3.451 magazine și a înregistrat anul trecut venituri de 22,7 miliarde euro. Lanțul românesc de supermarketuri Mega Image a fost achiziționat în anul 2000. Treisprezece ani mai târziu, peste jumătate din noile magazine Delhaize se deschideau în România.

Când o companie precum Delhaize decide să tipărească în Belgia câteva mii de albume și câteva sute de mii de cartonașe, te-ai aștepta ca informațiile date la tipar să fie bine verificate – cel puțin la fel de bine ca termenul de expirare al produselor de la raft.
Nu trebuie să fii biolog ca să știi că broaștele de baltă nu-s reptile (chiar dacă broaștele țestoase sunt) sau că iepurii, aricii și dihorul n-au visat niciodată să fie rozătoare, chiar dacă uneori mai rod câte o frunză. Orice profesor de școală generală îți poate spune chestia asta (dacă-l întrebi). Sunt greșeli comune pe care copiii tind oricum să le facă. Acum au și un argument al autorității: albumul Mega Image.
„Avem rugămintea să vă informați copii (sic!) cât mai corect!”Regulamentul Marelui Schimb de Cartonașe
Odată cu megacampania Grădinița de Animale, profesorii vor avea mai mult de furcă în a-i convinge pe copii că taxonomia produsă de Mega Image e teribil de greșită și că, de-a lungul secolelor, oamenii s-au străduit să creeze categorii prin care să înțeleagă lumea mai bine. Încastrate în conștiința lor timpurie prin mecanismul jocului și al colecționării, cartonașele Mega Image dau naștere unui univers strâmb, în care Darwin nu s-ar simți bine deloc.
La fel cum în mintea noastră sunt încă vii culorile, formele, mirosul surprizelor Turbo, textura lor, modelele mașinilor și caii putere, pentru generația de copii Mega Image un kakadu nu va avea niciodată creastă.
Iar asta, credem noi, e o mică tragedie animalieră.
Cristian Neagoe, Roxana Bursuc, Ivana Mladenović
montaj: Andi Singer
Pingback: TOP ştiri şi ziare online - Casajurnalistului.ro: Mega Image a făcut kakadu praf
Compania a obtinut profit si acum are si publicitate. Daca statului nu-i pasa de educatie, de ce s-ar preocupa o firma straina?
Excelent.
Excelent manipulat fără argumente raționale. Vezi că face antena3 angajări.
parintii sunt de vina pt ca si-au adus copii.
Ce ma bucur ca am gasit articolul acesta! Incepusem sa cred ca sunt singura care considera grava greseala Mega Image. Nimanui dintre cunoscutii care au colectionat nu i-a pasat de eroare. Iar eu am avut o intreaga odisee si ca sa obtin cartonasele refacute, si ca sa-i conving pe responsabili sa afiseze erata in magazine (pt ca nu era mai pe nicaieri), si ca sa popularizez greseala. Macar acum stiu ca suntem cel putin doi carora li se pare important un “detaliu” ca familia broastelor pt educatia copiilor nostri 🙂
Eu ma intreb ce obositi sau plati mintal isi fac cumparaturile la ei. Marfa nu e variata si preturile sunt chiar mari…..
Nu stie oricine ca broasca de balta nu e reptila. De fapt cred ca 95% din romani nu stiu si pot sa spun sigur ca si o gramada de profesori de generala nu stiu asta. Nu cred ca trebuia facut un articol pe tema asta si mai ales nu la modul asta critic. Adica puteati sa scrieti o panarama ceva, un hahaha uite ce fraieri sunt astia.