Combinații

Intri cu bemveul pe trotuar. Ești undeva pe Splaiul Unirii. Te oprești foarte aproape de canalul de ciment în care curge Dâmbovița. Deschizi portbagajul şi încerci să scoţi cutia de carton. Nu se mişcă, aşa că o deschizi. E full de carduri clonate şi harduri. Pui mâna pe un card, dar parcă e lipit cu poxipol. Acum doi ani erau aşa uşoare toate lucrurile astea. Vă îmbătaţi, luaţi maşina şi aruncaţi hardurile din mers în Dâmboviţa. O făceaţi la oha, distrugeaţi dovezile râzând. Acum nu mai e timp de caterincă. Eşti singur.

Auzi sirene de-o săptămână, dar poliția nu e nicăieri. Încă. Te ridici din pat şi-ţi strângi hainele într-o geantă de voiaj. Ești într-un hotel din Riga. Piteşti pachetele de euro printre chiloţi. Ce nu încape, doseşti sub tricou, cum te-a învăţat Iulian pe skype. Bagi pula, lui îi e uşor să dea sfaturi de la calculator, nu se duce săgeată afară ca tine. Pe Trifoi l-au prins în Bulgaria când scotea direct de la bancă. Funcţionara l-a mirosit, izchaka edna sekunda, a blocat uşile şi aia a fost, judecată şi un an de pârnaie printre străini.

Nu, Iulian nu-şi ia riscuri d-astea, îl cheamă pe ta-su la el în Thailanda la plajă şi-l trimite acasă blindat. După ce intră cu ei în ţară, ta-su îi spală printr-o firmă de panouri solare. Banii vin din două părţi acum că e fiţă în judeţ să te speli la cur cu apă încălzită ecologic.  La fiecare sută de coco de-a ta, Iulian îşi trage şaizeci. Ai nevoie de el ca de aer, nu negociezi comisionul. Doar da boss iese din gura ta.

Ilustrație: Robert Obert

Ilustrație: Robert Obert

Iulian păcăleşte americani proşti că e reprezentant google şi că vrea afaceri cu ei. Americanul ia banii de la Iulian şi, după ce-şi trage şi el o mică parte, vi-i trimite prin transfer bancar rapid. Tu te duci afară să-i scoţi cu buletine false. Ungaria, Cehia, Bulgaria, Letonia, nu ştie România ce faci tu acolo. Dar Iulian ştie. El şi-ai lui sunt Centrala, Staţia, Motorul, de acolo se fac şi se desfac toate combinaţiile.

Normal că-ți fuge și ție mintea la combinații.

Ai vrea tu să pleci cu banii. Dar unde? Nu, mai bine le zici că te-a prins poliţia sau că ai fost jefuit de unii pe stradă. Dulap poate că ar crede, ăla e atât de crăci că dimineaţa dă cu puleşteul în televizor şi râde. Dar Mache nu te-ar crede,  mai ales de când şi-a luat impresii de şef.

*

Din Riga, ai ajuns cu avionul la Madrid câteva ore mai târziu în cartierul de la marginea orașului unde aveţi Casa. Aţi găsit-o prin gagica lui Mache. Bine, mult spus gagică. S-au întâlnit acum un an la discotecă în CareniŢi-a spus Mache de Revelion, bă, Marli, ce muie face asta, şi are cunoştinţe în Spania, mergem acolo, că se bagă mai bine, am auzit eu de la alde Gioni, şi-a luat maşini toţi ai lui.

Da, că Gioni e şmecher şi toţi din Casă îl respectă, e idolul lui Mache. El a dat tonul la combinaţii pe ebay pe vremea dial-up-ului şi net-café-urilor. Gioni e atât de bun că a vândut, chipurile, măgarul pe care a intrat Isus în Ierusalim unui călugăr de la Vatican. Mache se laudă ca a împărţit covrigi cu Gioni când erau copii, dar acum s-a ajuns, nu-l mai bagă în seamă.

Era un căcat în Spania, aţi cheltuit mulţi bani aiurea, dar prostu’ a pus botu’ la femeie. Lui Mache îi plac curvele, bagă banii în ele ca în păcănele. Chiar şi pe asta se gândea s-o producă, nu există la el să nu iubească o bagaboantă.  Maria a cunoscut  un babalâc spaniol în Madrid care i-a luat casă. Om cu facultate, pasionat de scufundări în Mediterană. A făcut pe prostul când v-a văzut cu bagajele în casa lui. Sunteţi veri de-ai Mariei din Romania, băieţi serioşi, căutaţi de muncă, nu să daţi ţepe pe ebay. O dată pe săptămână vine şi umple frigiderul cu mâncare de la market, numai curcani şi vinuri scumpe para su amante.

*

Eşti prea obosit să-i mai zici ceva lui Mache, care tocmai a ieşit de la baie. I se vede burta pe sub halatul verde, burta aia plină de mâncare luată din banii voştri. În loc de salut, îţi spune cu o voce piţigăiată, vomită, fă, pă pula lui, ce, ţi-e ruşine? Aşa i-a strigat un pitic unei curve bete pe care o luaseră la o poştă mai demult când aveau Casă în Bucureşti. Dulap doarme pe canapeaua din sufragerie, Maria e în camera ei la etaj. Îl întrebi pe Mache unde sunt băgătorii. Vă duceţi în bucătărie, îţi pui un pahar cu cola. Au fugit căcaţii, Marli. Altă pagubă.

Ai pierdut două săptămâni cu ei. Nu ştiau ce e ăla un calculator, au trecut de la sapă direct la maus. Mache i-a adus printr-un văr de-al lui de la Ciolpani, trei puştani de optişpe ani. Le dădea salariu fix de cinşpe milioane, mâncare şi băutură pe caiet, plăteau când luau banii. Le-a cumpărat şi laptop-uri pe datorie, doar să meargă treaba.

Dacă vrei să-ţi faci Casă, ai nevoie de băgători. De când se trezesc până noaptea târziu ăştia îţi postează anunţuri cu vând Rolex, vând iaht, vând motor, vând Lamborghini. Sunt ai tăi, ţipi la ei, îi baţi dacă nu înţeleg. Dacă eşti mai al dracu’, îi şi încui în casă.  Banii nu se fac singuri, trebuie să ai mii de anunţuri ca să pună botul unul sau doi cumpărători. E muncă, nu glumă. E ca la birou. Unul dintre sclavi, Şobolanu’, a băut şi a dat manelele la maxim când toată lumea dormea. Mache s-a trezit şi l-a luat la bătaie. Băgătorii s-au tirat cu tot cu laptop-uri, cică la nişte rude de-ale lor care muncesc la serele de căpşuni. Lasă, Mache, îi zici lu’ văru’ să luăm alţii.

Scoţi dolarii din geantă şi de sub pantaloni. Îi întinzi pe masă şi verifici pe chitanţe şi prin mailuri dacă sunt toţi. Calcule. Îţi iei comision că i-ai scos. Îţi opreşti mia de coco de pe cifră, restul îl ia Mache. El o să-i împartă la toţi, inclusiv lui Iulian. Dă cu pumnu-n masă, s-a plictisit de numărat. Hai să-l trezim pe Dulap, mergem să petrecem.

N-ai mai dormit de aproape douăzeci de ore. Nu ţi-e somn, oricum adormi greu. Ai băgat trei cafele, două energizante, aproape un pachet de ţigări. Eşti cu Mache, Dulap şi un ţigan ştirb pe nume Gigis  într-un club de fiţe din centrul Madridului. Gigis v-a cerut bani să rezerve separeu, dar sigur au rămas la el. E şi el un pârlit, abia s-a apucat de combinaţii, trage de unde poate. Pe masă sticle de rom şi whiskey, un televizor şi un playstation.  Barmanii au tras linie roşie în jurul mesei voastre, să nu intre nimeni, să se ştie că sunteţi şmecheri.

Gigis s-a luat de la băutură şi îşi dă drumul la gură. E bolnav pe Metin. Joacă în disperare, a găsit-o pe una din Constanţa şi vrea să se ducă la ea în vizită. Nu ştie cum arată la faţă, doar avatarul i l-a văzut. Ieri i-a spus că lucrează pe videochat şi de atunci e înnebunit. Îmi arată asta pizda mâine! Întreab-o dacă vrea să-i transferam nişte bani prin videochat, îi dăm şi ei comision, îţi iei şi tu parte, îi spune Mache. Dar să fie serioasă, nu să oprească toţi banii la ea. Mache a găsit mai demult o listă cu carduri de credit pe mirc. Dacă ai oameni de încredere, poţi să le faci lor plăţi prin poker, şah pe bani sau videochat. Lui Gigis îi sticlesc ochii, dar nu ştie că trebuie să treacă prin mii de carduri până când găseşte unul cu bani pe el.

Gigis se laudă că o iubeşte pe videochatistă şi că aia o să facă tot ce-i dictează el că e fată muncitoare, dar tot ar fute ceva în seara asta. Are chef de dans. Dă jos o animatoare de pe un butoi de lemn. Se maimuţăreşte pe butoi până când alunecă şi cade pe o grasă. O ia în braţe, îi pupă mâna şi dansează cu ea, vrea s-o ridice pe butoi. Hai şi noi la Gigis să facem caterincă, vă spune Mache. Dulap te ia de gât şi îţi povesteşte cum s-au păcălit cu nişte curve când aveau Casă în Londra. Abia când au ajuns acasă cu ele au aflat că sunt românce. Înţelegeau ce vorbeau şi nu era bine, nu era bine deloc, că  se lăudase pe taxi că a făcut cincizeci de mii atunci. Le-au dat afară în şuturi. Aşa e Dulap, când bea, aberează. Da, să moară ce-am mai pe interes dacă mint, am combinat catedrala de la noi din oraş, am scos banii din Malaysia, eşti nebun. Dar tu ştii povestea reală, l-au trimis săgeată în Kuala Lumpur. Când s-a văzut cu sacoşa burduşită cu bani în mână, a luat-o razna. S-a oprit într-un cazinou de acolo, a jucat încontinuu trei zile la ruletă până când a pierdut tot şi s-a milogit de Mache pe skype să-i trimită bani. Jumătate de an nu s-a auzit nimic de el. Acum munceşte pe nasturi, îl ţine Mache doar cu mâncare şi băutură.

Spargeţi câteva pahare, Mache vă spune că în două luni plecaţi la Benidorm, la mare, la soare, să vă faceţi viaţa. Luaţi acolo o Casă şi-i chemaţi şi p-ăia care au mai rămas prin România, băgaţi forţă, forţă, forţă! Îl întrebi dacă a mai venit vreo cifră. Ai îmbârligat acum două săptămâni un client să plătească pentru o maşină clasică la juma de preţ. Şi tu ai fi cumpărat-o dacă nu ştiai că e ţeapă. N-a venit, boss, i-a întors la bancă. Aşa zice mereu în ultimul timp. Lasă, vorbiţi mâine.

N-apucaţi să ciocniţi, trece un chelios pe lângă Mache şi îl împinge, ăsta dă puţină băutură pe tricou. Se uită lung după chelios. Îi spui că e înghesuială, aşa e-n club. N-ai cu cine. Mache stă încruntat şi cu mâinile în buzunar. Urmăreşte cum cheliosul şi gagică-sa ies din club. Bă, eu mă duc pân-afară.  Le spui lui Dulap şi lui Gigis că s-a dus Mache să se ia în gură. Gigis nu vrea să plece de lângă grasă. Tu şi Dulap ajungeţi sus, Mache înjură de morţi şi răniţi. Trece strada spre chelios. Ăla a chemat un taxi, nu-l bagă în seamă. Mache o tot ţinea cu what’s up my friend că altceva nu prea ştie în engleză. V-a văzut că aţi ieşit din club şi a prins şi mai mult curaj. Mache aleargă spre taxi, come out, come, out. Ăla iese din maşină, un tip bine făcut, vrea să discute, nu altceva. Bag pula-n morţii lui, ţipă Dulap, care aleargă spre chelios şi îi dă un picior în burtă. După care şi Mache, – şi ce să faci – te bagi şi tu. Până să vă opriţi, taximetristul a sunat deja la poliţie. Dinspre club vin doi bodyguarzi negri care se uitau urât pe voi de când eraţi înăuntru. Bă, mă duc să iau gecile din club şi după aia plecăm de-aici, le zici lui Mache şi Dulap.

Jos, Gigis a dat-o pe tribale cu grasa. Nu plec, mă, ce, v-aţi luat la bătaie, nu te-nţeleg. Iei gecile, ieşi în stradă, dar Mache şi Dulap au dispărut. Oameni mulţi la intrare. Întrebi un spaniol dacă i-a văzut. Pe Mache l-au luat bodyguarzii. Dulap a fugit that way. Îi iei urma şi îl găseşti lângă o fântână arteziană. Aolo, mi-e rău, nu mai pot, stau puţin să-mi revin, îţi zice. După ce vomită în boscheţi, o luaţi la pas pe Centru. O ambulanţă în faţa unui club. Coaie, fii atent că e ăla de l-am bătut noi. Din spate se apropie o maşină de poliţie. Opresc şi vă zic să urcaţi în spate.

Eşti beat şi-ai prins curaj cu poliţiştii. Le spui în engleză că-ţi ştii drepturile. Doi brancardieri îl cară pe chelios spre voi. Se aprind două reflectoare în maşină. Se deschid geamurile. Se uită mai întâi la Dulap,  după aia la tine. Vorbeşte ceva cu poliţiştii afară.  Gata, s-a terminat, ce drepturi, v-a recunoscut. Ajungeţi la secţie. Pe Dulap îl iau în arest. Pe tine nu vor să te ia, eşti liber. Nici buletinul nu ţi-l reţin. Le spui că vrei să intri, să vezi ce se întâmplă cu Dulap, no se puedo. Când se puedo? Mâine maniana. Dar deja e dimineaţă.

Acasă o găseşti pe Maria la cafea. S-a schimbat ceva la ea de când ai văzut-o ultima oară acum două săptămâni. Şi-a pus dinţii. Are bani moşul. I-au luat în arest pe Mache şi Dulap, îi zici. Asta se panichează, că ce ne facem, mai e şi duminică. Vezi laptop-ul lui Mache deschis. La fix. Cauţi un avocat. Rezolvăm, Mario, tu ştii spaniolă, măcar înţelegi dacă nu vorbeşti cum trebuie. Suni la câţiva, dar ori au telefonul închis, ori nu lucrează duminica. Dai de unul care întreabă unde sunt băgați. Îi dai Mariei să vorbească, până la urmă vă înţelegeţi. Si, quatro ciento euros. Maria se duce să se îmbrace, tu iei la puricat laptop-ul lui Mache. Vă spune că nu vă dă mailul cu invoice-uri pentru clienţi, nu ştiţi voi să umblaţi şi stricaţi combinaţiile. Vrăjeală, ascunde ceva. L-ai mirosit de când ţi-a zis că îşi caută maşină. Cu ce bani? Verifici plăţile prin paypal. Cifra ta cu maşina clasică a fost plătită, cifra cu motorul lui Dulap la fel. Bravo, Mache, ne furi.

Faci screenshoturi şi le salvezi pe un stick, să le vadă şi Dulap, şi Iulian, şi ăia din România.  Destul cât s-a ridicat pe cârca voastră. Păi aşa v-a fost vorba? La început a băgat la anunţuri cot la cot cu voi, acum îşi ia BMW. Hai, pe tine te cunoaşte de puţin timp, dar Dulap, ăia care au mai rămas la Casa din Bucureşti,  cu ăştia a crescut. Proştii aveau încredere în el, nu ne trage pe noi fratele Mache. Când se întoarce, Maria îţi spune că a vorbit cu Mache. S-a trezit fără chiloţi pe el în celulă. Dulap a refuzat să doarmă pe saltea, de-al dracu şi de beţiv a dormit pe jos. Mai era cu ei un musulman. Ăla a plâns toată noaptea, l-au luat nevinovat.  Cheliosul a declarat că l-au bătut trei, musulmanul semăna cu descrierea, ghinionul lui.

O minţi pe Maria că nu mai răspunde avocatul. Lasă-i să mai fiarbă puţin. Maria începe să plângă. I-a zis Mache că luni mută deţinuţii din arest în puşcărie. Iar îţi fuge mintea la combinaţii. Mache şi-ai lui în închisoare pentru câteva zile, tu singur acasă cu acces la conturile tuturor. Dai un tun şi-ai fugit. Dă-i în pula ta. Nu te leagă nimic de ţăranii ăştia, doar interesul. Te întorci în România, o iei pe Andra şi plecaţi cât mai departe.  Dar înainte de asta trebuie să dormi, măcar câteva ore.  Vrei să poţi închide ochii şi să nu-ţi mai urle sirenele de poliţie în cap.

***

Text scris şi premiat în cadrul cursului de scriere creativă susţinut de Adrian Şchiop la ODD în Februarie-Martie 2015. Textele celorlalţi cursanţi pot fi citite aici:

http://www.oddweb.org/projects/single-man-looking/writing-workshop/

*Numele unor personaje au fost schimbate pentru a proteja identitatea persoanelor.

 

Scriu poveşti cu nuanţe antropologice. Momentan lucrez la un volum de proză scurtă despre Visul Românesc.

2 comments

  1. Mihai   •  

    Mie-mi plac articolele pe care le scrieti aici, doar ca articolul asta imi da niste dubii… Daca obiectivul a fost documentare jurnalistica cu fapte precise si claritate in exprimare – articolul e total pe langa. Daca este mai mult o povestioara inspirata din realitate… e interesant, doar ca sufera super mult ca si claritate.

  2. Mihai   •  

    Cacate-ai in comentariile tale!
    Boss….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *